Varza
Varza face parte din grupa plantelor legumicole varzoase, alaturi de conopida, broccoli, gulia, varza chinezeasca. Toate aceste specii fac parte din familia Brassicaceae si se comporta ca plante bienale, cu exceptia conopidei si a broccoliului. In Romania predomina cultura verzei albe utilizata preponderent in stare proaspata sau murata. In general, varzoasele nu sunt pretentioase la temperatura. Fata de umiditate, cerintele sunt mari,
consumul zilnic de apa pe planta este cuprins intre 0,2-0,4 l pana la 2-2.5l, in functie de perioada de vegetatie. Pana la formarea capatanilor trebuie mentinuta o umiditate in sol de 70-75%, iar in faza de formare a capatanilor este necesara o umiditate in sol de 75-80%. Nerespectarea acestor conditii conduce la craparea capatanilor. De asemenea, varza are cerinte ridicate fata de sol. Trebuie evitate solurile acide, acestea favorizeaza hernia verzei.
Consumul specific de nutrienti la tona de capatani:
- Azot 3-3.5 kg
- Fosfor 0.9-1.2 kg
- Potasiu 4-5 kg
- Calciu 5-5.8 kg
- Magneziu 0.4-0.6 kg