Ardei
Ardeiul este una dintre cele mai consumate legume din țara noastră și o cultură de interes pentru fermieri. Aflăm împreună secretele producțiilor de calitate.
Exista nouă forme de bază ale fructelor de ardei: aplatizat, rotund, sub formă de inimă, pătrat, dreptunghiular, trapezoidal, triunghiular, îngust triunghiular și în formă de corn. Mărimea fructelor variază de la câţiva centimetri și câteva grame până la 20-25 cm în lungime, respectiv 250-300 de grame. Suprafaţa fructelor este lucioasă, netedă sau uşor muchiată (lobată), cu trei până la 5-7 muchii rotunjite.
În România se cultivă următoarele grupe horticole de ardei:
- Ardeiul gras - are fructe mari, dulci, în formă de prismă, trunchi de piramidă, inimă.
- Ardeiul gogoşar - fructe mari, dulci, rotunde, puternic turtite, cu suprafaţa mai mult sau mai puţin lobată.
- Ardeiul lung - fructe mari, dulci, cu pulpa mai subţire decât la formele anterioare, de formă conică, alungită, uneori aplatizată, drepte sau curbate.
- Ardeiul iute - fructe mici, iuţi, cu pulpa subţire, de formă conică-alungită sau sferică.
- Ardeiul de boia - fructe asemănătoare ardeiului lung sau iute, cu gust dulce sau iute, cu o mare concentraţie în pigmenţi coloranţi.