Vrem sa incepem acest blog cu cateva informatii despre rolul elementelor nutritive ale plantelor in dezvoltarea acestora si sporul de productivitate pe care-l putem obtine prin dozarea corspunzatoare a nutrientilor pusi la dispozitia culturilor noastre.
In cele ce urmeaza, vom sintetiza cateva detalii privind rolul elementelor nutritive principale in viata plantelor.
Azotul (N) – este un element cu rol plastic implicat in compozitia chimica a unor aminoacizi, protide si protein, enzime, vitamine, fitohormoni si clorofila. Are un rol deosebit in diviziunea si inmultirea celulei. De aici rezulta vigoarea de crestere si energia plantei fertilizata cu azot, acest element fiind cel mai important in ceea ce priveste cresterea si marimea recoltelor.
Fosforul (P) – este un element determinant al calitatii recoltelor (daca azotul impune vegetatie puternica, in detrimentul calitatii in caz de exces, fosforul contribuie la calitatea recoltei). Acesta asigura o buna dezvoltare plantei, prin dezvoltarea sistemului radicular, echilibrand cresterea plantei si rezistenta acesteia la conditii nefavorabile.
Potasiul (K) – Dupa nivelul reprezentarii sale in compozitia plantelor si unele functii complexe atribuite este considerat cel mai puternic cation din viata plantelor. Influenteaza cantitatea si calitatea productiei, marind rezistenta culturilor la factorii nefavorabili (cadere, boli, ger).
Calciul (Ca) – Favorizeaza formarea, maturarea si pastrarea fructelor.
Magneziul (Mg) – este esential in procesul de fotosinteza fiind atomul central al moleculei de colorofila.
Fierul (Fe) – favorizeaza sinteza clorofilei si este implicat in fixarea mai productiva a azotului;
Manganul (Mn) – rol major in fotosinteza si in sinteza proteinelor;
Cupru (Cu) – stimuleaza procesele de reproducere la plante, asigura rezistenta impotriva ciupercilor
Zincul (Zn) – un element de baza in stimularea cresterii si dezvoltarii plantelor.
Borul (B) – este microelementul cel mai implicat in fecundarea florilor, este foarte important in viata plantelor.
Molibdenul (Mo) – are rol in reducerea nitratilor in planta si fixarea simbiotica a azotului molecular.
Datorita importantei deosebite a fertilizarilor in legumicultura, SemintePlante.ro propune 3 variante de ingrasaminte chimice granulate, din gama Yara, pretabile fertilizarii de baza si fertilizarii faziale.