Dacă discutăm despre cultura porumbului de soliz în funcție de rezerva din sol discutăm despre un necesar de 160 - 180 N/ha în cazul unei fertilizări tradiționale. Azotul din uree trece printr-un proces de transformări până la stadiul de proteine necesare plantelor. Astfel numau 20% până la 40% din azotul oferit este absorbit de plante într-un interval de 2-3 săptămâni. În plus o altă problemă este aceea că porumbul are nevoie de o aprovizionare bună cu azot și la sfârșitul perioadei de vegetație, pentru a mări conținutul de proteină al boabelor.
Pentru a reduce aceste neajunsuri, creșterea coeficientului de utilizare a azotului disponibil și reducerea azotului levigat s-au obținut rezultate excelente prin aplicarea foliară a unor fertilizanți cu azot ureeic.
Folur este un astfel de îngrășământ lichid pe bază de azot sub formă ureică și conținut foarte scăzut biuretic. Avantajele acestuia sunt:
- Timp de asimilare de 24 de ore
- Poate fi utilizat ca adjuvant al erbicidelor, fungicidelor și insecticidelor, având rol de potențare al acestora
- Nu are în conținut biuret (<0,05%) și nici azot amoniacal
- Nu este fitotoxic pentru culturi, nu arde frunzele
Clorozarea frunzelor - reacția la ureea agricolă
Îmbunătăţeşte calitatea recoltei:
- Stimulează dezvoltarea vegetativă la ieşirea din iarnă;
- Accelerează procesele de formare şi acumulare a glutenului şi proteinelor în bob;
- Îmbunătăţeşte efectul pesticidelor utilizate;
- Eficient la culturile horticole, translocarea este foarte bună
Produsul este absorbit rapid de către plante. Coeficientul de utilizare al azotului din compoziţia sa este de aproximativ trei ori mai mare decât cel corespunzător unui îngrăşământ clasic, aplicat la sol. Folur se prezintă sub forma unei soluţii tamponate cu pH acid.
Fertilizare foliară
Aplicarea foliară a Folur accelerează formarea aminoacizilor şi a proteinelor. În acest fel se economiseşte energie, ce poate fi ulterior utilizată pentru alte procese.
De asemenea, în cazul culturilor de toamnă această energie economisită este esenţială la ieşirea din iarnă.
Fertilizare solidă la sol
În cazul fertilizării clasice, la sol, azotul trece printr-un proces complex de transformări până la stadiul de proteine.
Acest proces necesită un consum ridicat de energie şi timp.
Cultură | Doză | Momentul aplicării |
Cereale | 10–20 l/ha | 5-10 l/ha în primăvară, după pornirea vegetaţiei. |
15–25 l/ha | 10-15 l/ha la apariţia frunzei stindard sau după înflorire pentru a creşte conţinutul de proteină şi a spori eficacitatea fungicidelor. | |
Porumb | 10–20 l/ha | 1-2 aplicări din momentul în care atinge stadiul de 6 frunze. |
Sfeclă de zahăr | 10–20 l/ha | Între stadiul în care planta are 4–6 frunze şi cel de încheiere a rândurilor. Nu aplicaţi după ce se încheie rândurile. |
Cartof | 10–20 l/ha | Când plantele ajung la 15 cm. |
Viţă de vie | 5–10 l/ha | Înainte de înflorire şi în timpul dezvoltării fructelor. |
20 l/ha | Pentru soiurile de struguri aromaţi trebuie aplicat de 2–3 ori – de la pârgă până cu 2 săptămâni înainte de recoltare pentru a potenţa aroma. | |
Legume | 10–20 l/ha | 3–4 aplicări – împărţite de-a lungul perioadei de vegetaţie a plantelor începând cu stadiul de 4–6 frunze. |
5–10 l/ha | La tomate, ardei şi curcubitacee, în timpul perioadei de creştere a fructului. | |
Pomi fructiferi | 10–20 l/ha | Mai multe aplicări faziale – de la începutul perioadei de creştere până la 2-3 săptămâni înainte de recoltare, fără a se depăşi cantitatea de 50 l/ha. |
20 l/ha | Pentru meri şi peri, se recomandă aplicarea după recoltare, în amestec cu un produs pe bază de cupru, pentru accelerarea căderii frunzelor. |