In primul rand toata turba de pe piata din Romania isi are originea in zona tarilor Baltice. Acolo s-a format acest tip de sol in cantitati abundente. Totusi substratul de cultura, termenul tehnic, nu este un material brut, el a trecut din stadiul de zacamant in cel de produs util pentru semanat prin mai multe etape.
Fiecare producator a cercetat si a imbunatatit reteta proprie de substrat adaugand cele necesare unui mediu propice germinarii si dezvoltarii semintelor in plante roditoare. Drumul de la turba la sustrat de cultura este lung: de la extractie, sortare, tratare, imbogatire cu minerale esentiale, conditionarea pH-ului, adaugarea agentilor de umectare.
Si totusi, exista diferente intre turba blonda si cea neagra? Desigur. De la nivelul de descompunere al materiilor organice (vegetale), microorganismele pe care le contine, varsta turbariei din care s-a extras, stratul din care face parte lotul, toate contribuie la calitatea produsului final.
Turba blonda face parte din straturile mai recente, de suprafata, pe cand cea neagra, s-a format mai demult, are un nivel de degradare al materiilor vegetale mai ridicat. Turba neagra, fiind de adancime are un continut de apa mai ridicat, de aceea se extrage in perioadele mai calde si trece printr-un proces suplimentar de uscare naturala. Asadar, formata mai demult turba neagra are un continut mai bogat de materie organica utila si minerale, cu impact in procesul de germinatie.
Din acest motiv alegem sa promovam un produs superior calitativ - turba Peltracom cu 15% turba neagra - fabricata de Agaris din Belgia, unul dintre liderii europeni in domeniul substraturilor de cultura pe toate ariile lor de specializare: turba pentru legume si fructe moi (capsuni etc), ciuperci, plante ornamentale.
Turba fina Peltracom contine 15% turba neagra ceea ce ii confera proprietati naturale superioare si retine apa mai bine, important in conditiile pregatirii plantelor in sere si solarii, unde evaporarea este ridicata, insa semintele si plantele au mare nevoie de apa. Concentratia echilibrata de substante nutritive si minerale, pH-ul neutru, o recomanda legumicultorilor, producatorilor de fructe si flori.