Analizele de sol ne ajuta sa cunoastem proprietatile solului inainte de infiintarea unei culturi pentru ca ne arata capacitatea nutritiva a solului si cum influenteaza acestea cultura pe care o planificam in acea sola.
Totodata putem afla care elemente le gasim in exces sau deficit, care dintre elemente sunt blocate, astfel putem lua masuri de remediere, dar si putem stabili un proces tehnologic pornind de la aceste informatii minime, de baza.
De asemenea, putem determina schimbarile produse intre doua analize, putem afla informatii despre modificarile structurii si texturii solului.
Analiza de sol "Pachet de baza" iti ofera informatii despre:
- pH-ul solului
- Fosfor (P)
- Potasiu (K)
- Magneziu (Mg)
- Sodiu (Na)
Prelevarea probelor:
Pentru un hectar vom preleva intre 15 si 30 de probe partiale din parcela de teren pentru care dorim sa efectuam o analiza.
Momentul prelevarii probelor de sol trebuie sa respecte cateva conditii minime: se pot recolta pe tot parcursul anului, intotdeauna dupa recoltarea culturii precedente si la cel putin 30 de zile de la aplicarea ingrasamintelor. Nu se recolteaza probe de sol dupa ploi sau cand umiditatea solului este mare. Proba de sol trebuie sa se sfarame in mana si sa nu fie lipicioasa (grad mare de umezeala).
Inainte de prelevarea probelor vom intocmi un
plan de prelevare. Trebuie sa impartim terenul pe care-l analizam in zone omogene si sa prelevam un numar de probe din fiecare astfel de zona, proportional cu dimensiunea zonei omogene. De exemplu: daca avem un teren cu 3 zone omogene, dintre care zona 1 are o suprafata de 60%, zona 2 are o suprafata de 30% si zona 3 are o suprafata de 10%, atunci daca ne propunem sa extragem 20 de probe in total, vom preleva din zona 1 - 12 probe, din zona 2 - 6 probe si din zona 3 - 2 probe.
In functie de analiza dorita vom preleva un
numar de probe cu greutati diferite:
- Pentru analiza de baza (texturam nutrienti de baza, pH) fiecare proba trebuie sa fie intre 500 grame si 1 kg.
- Pentru analize detaliate (microelemente, compozitie minerala) vom preleva probe cu o greutate cuprinsa intre 1 si 2 kg
Adancimea de la care prelevam probele trebuie sa fie raportata la cultura pe care dorim sa o infiintam: astfel pentru legumicultura discutam despre o proba recoltata la o adancime de 20 - 30 cm. Pentru culturile cerealiere sau pentru plante care dezvolta radacini la adancimi mari vom preleva probe de sol de la 30 la 60 cm.
Chiar daca
sola noastra este mai mica de 1 hectar, recomandam sa procedam la fel, sa prelevam mai multe probe partiale.
Aceste probe partiale le mixam foarte bine, astfel incat sa obtinem o proba omogena. Astfel, vom obtine un
esantion de analiza.
Recomandari pentru prelevarea probelor de sol:
- se curata terenul la suprafata pe o adancime de 2 - 3 cm de resturile vegetale
- fiecare proba va fi esantionata in pungi de hartie sau de plastic etichetate
- Probele partiale de mai sus se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza intr-un sac curat si astfel se obtine proba medie pentru analiza. Aceasta proba de analiza va fi de 1 - 2 kg si se eticheteaza pentru fiecare sola in parte.
Cum pregatiti proba medie / esantion de analiza pentru expediere:
Proba de analiza se va ambala intr-un sac de plastic curat, rezistent. Se va lega la gura, lasand o parte goala;se va perfora in partea goala pentru ca proba sa respire. Aceasta punga se va ambala intr-o cutie de carton rezistenta fara sa presam proba.
Imediat ce proba este disponibila vom solicita curierului sa se prezinte la adresa Dvs. De obicei curierul va veni a doua zi lucratoare dupa ce ne veti anunta ca proba este pregatita. Va recomandam sa pregatiti coletul (sa inchideti sacul din plastic) chiar in ziua in care va veni curierul, pana atunci este de preferat ca proba sa ramana deschisa, dar fara riscul contaminarii.
Buletinul de analiza va fi trimis catre Dvs. prin email imediat ce se finalizeaza procesul de analiza de laborator.