Florile de piatra sau Portulaca grandiflora este o planta anuala originara din America de Sud si a fost aclimatizata in Romania in urma cu mai bine de 100 de ani.
Ambalaj de 0.1 grame.
Pentru ca este una dintre cele mai rezistente plante decorative adaptandu-se cu succes in orice tip de sol, se cultiva ca planta decorativa in parcuri, pe aleile pietruite, printre dalele de piatra, pe marginea trotuarelor, ca bordura pe langa garduri sau ronduri de flori. Prefera in mod deosebit solurile aride, nisipoase, de unde ii vine si numele popular de "Floare de piatra".
Are o radacina firoasa, din care se dezvolta tulpinite firave cu frunze mici sub forma de ace. In varful fiecarei tulpinite ce nu depaseste lungime de 10-12cm se deschide o floare parfumata cu petale rotunde colorate in alb, galben, roz, rosu, portocaliu, motiv pentru care se pot realiza adevarate covoare colorate si parfumate in orice spatiu din curti sau gradini.
Se inmulteste prin seminte ce se strang toamna, la sfarsitul lui septembrie, sau octombrie. Se seamana in perioada martie - aprilie, in pamant reavan si afanat, astfel incat incepand cu luna iunie pana toamna tarziu sa va bucurati de frumusetea florilor. Daca ajung la maturitate, se vor semana singure (autoinsamantare), semintele raspandindu-se in jurul florii mama. Daca doriti, recoltati seminte din fiecare culoare, pe care le semanati in luna martie in paharele cu amestec din pamant de gradina si nisip. La inceputul lui aprilie vor germina si vor scoate 2-4 frunzulite. Atunci este perioada optima de a fi transplantate in gradina in pamantul reavan si proaspat maruntit. Se for dezvolta rapid si vor inflori bogat daca vor fi stropite seara in zilele calduroase.
Nu necesita ingrijire speciala, decat in verile secetoase sau in zilele caniculare cand este bine sa fie stropite seara de seara, dupa ce caldura se mai domoleste. Nu le place umiditatea excesiva care le poate putrezi radacinile.
Pot fi amplasate in zone cu multa lumina. Seara petalele se inchid, deschizandu-se doar dimineata, odata cu primele raze de soare. In zilele innorate sau ploioase petalele florilor raman inchise.
Vezi mai mult