Acest tip de gazon se foloseste la infiintarea spatiilor verzi, se preteaza pentru gradini, terasamente sau lucrari de combatere a eroziunii solului.
Gazonul reprezinta piesa de rezistenta pentru orice gradina ingrijita. In plus, o peluza bine intretinuta contribuie la mentinerea unui aer mai rece si proaspat in parcuri, gradini, fiind o sursa de oxigen si totodata, dar si absoarbe praful si alte impuritati din aer.
Cum infiintam un spatiu amenajat cu gazon
Inainte de plantare, trebuie pregatit spatiul destinat gazonului, afanarea si nivelarea solului si indepartarea buruienilor sau a altor plante.
Insamantarea se poate face de primavara pana toamna daca solul este suficient de cald si de umed. Adancimea de semanat este 1 cm. Se seamana prin imprastiere incrucisata, norma de samanta fiind de 3-4 kg / 100mp.
Dupa insamantare, udarea se face zilnic. Daca nu ploua va trebui sa avem grija ca pamantul proaspat insamantat sa nu se usuce complet in aceasta perioada. Dupa doua saptamani se poate rari udarea la aproximativ de 2 ori pe saptamana, in functie de starea vremii.
Vara necesita mai multa apa decat primavara sau toamna, datorita temperaturilor mai ridicate.
Prima tundere se poate efectua cand iarba a crescut 8-10 centimetri. Pentru a pastra gazonul intr-o stare buna trebuie tuns regulat, o data pe saptamana sau cel mult o data la doua saptamani.
Daca gazonul este tuns frecvent atunci se va dezvolta frumos, firele de iarba se vor improspata si se vor indesi, iar buruienile vor fi eliminate. Inaltimea maxima pe care trebuie sa o aiba este de 5-6 centimetri.
Periodic, se recomanda sa aplicati pe sol un fertilizator, preferabil inainte de a ploua. In zonele in care iarba este in concurenta cu radacinile arborilor pentru castigarea resurselor nutritive, raspanditi mai mult fertilizator pentru ca ambele sa beneficieze de acesta.
Ingrijirea pe timpul iernii este minima, deoarece necesita doar lumina.
Vezi mai mult