Affirm este un insecticid de origine naturală, obţinut prin fermentaţie, care combate un număr mare de Lepidoptere din pomicultură, viticultura si legumicultura.
Produsul este rezistent la ploaie, iar prin modul său dublu de activitate oferă protecţie de durată.
Affirm este un produs selectiv pentru mediul înconjurător, entomofauna utilă şi are profil favorabil de reziduuri.
Compozitie si omologare:
Substanta activa: 9.5 g/kg emamectin benzoat
Formulare: granule solubile in apa
Certificat de omologare: 2857/15.12.2010
Mod de actiune
Affirm acţionează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei, ce traversează canalele de clor de la nivelul muşchilor. Insecta îşi încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil şi moare într-un timp relativ scurt.
Affirm acţionează specific asupra lepidopterelor prin contact şi ingestie. Produsul are mişcare sistemică locală (translaminară sau penetrantă) la nivelul organelor vegetale tratate, unde pătrunde şi formează un rezervor activ de produs ce asigură plantelor o protecție eficientă împotriva lepidopterelor.
Mod de utilizare
Vita de vie
Pentru prima generatie se efectueaza tratamentul inainte de inflorit la aparitia primelor larve. Pentru generatia 2 si 3 se intervine in faza de ou cu cap negru inainte de ecloziune (la 3-7 zile dupa inregistrarea primelor capture in capcanele feromonale).
In caz de presiune ridicata de molie a vitei de vie si de zbor esalonat pe o durata mai mare de timp, se face un tratament in faza de depunere a pontei urmat de al doilea tratament cu Affirm la 10-14 zile.
Mar
Viermele merelor (Cydia pomonella) – tratamentele se incep la aparitia primelor larve din ou inaintea initierii penetrarii in fructe sau cand se atinge maximul curbei de zbor inregistrat cu ajutorul capcanelor feromonale de monitorizare a insectelor. Intervalul dintre doua tratamente succesive este de 7-10 zile in functie de presiunea daunatorilor.
Molia cojii/pielitei fructelor (Adoxophyes reticulana) – tratamentul impotriva larvelor hibernante se face in primavara la reluarea ciclului biologic al acestora, trebuie tinut cont ca pomii sa aiba suficienta masa foliara pentru preluarea produsului in interior. De obicei, aceasta perioada corespunde fazei de dezmugurit, infrunzit si buton roz.
Recomandam utilizarea la buton roz pentru larvele hibernale de Adoxophyes. Pentru generatiile de vara (1,2 si 3) tratamentele se incep la aparitia primelor larve din ou inaintea initierii penetrarii in fructi sau cand se atinge maximul curbei de zbor inregistrat cu ajutorul capcanelor feromonale de monitorizare a insectelor. Intervalul dintre tratamentele succesive este 7-10 zile in functie de presiunea daunatorilor.
Legume (camp, solari si sera)
Tratamentele se incep la iesirea larvelor din ou sau la aparitia acestora in cultura. Tratamentele se efectueaza succesiv la un interval de 7-14 zile intre aplicari in functie de daunator si de presiunea acestuia.
La tomate, pentru Tuta absoluta, primul tratament se va aplica atunci cand se captureaza primii adulti in capcane si/sau la avertizarile emise de organele competente. Aplicarea produsului dimineata si seara, cand temperatura este scazuta si stomatele sunt deschise, favorizeaza patrunderea unei cantitati mai mari de produs in interiorul plantelor.
Pentru a obtine rezultate mai bune, se vor aplica 3 tratamente consecutive la un interval de 7 zile intre aplicari. Pentru a obtine rezultate excelente si o perioada de protectie mai lunga se recomanda utilizarea in amestec cu ulei mineral in doza de 0,25-0,30% (250-300 ml/100 l apa) sau cu adjuvanti organosiliconici penetranti.
Timp de pauza: 7 zile vita de vie, 3 zile mar, tomate (solari si sere), tomate, varza si ardei.
Prevenirea aparitie formelor rezistente
Deoarece aparitia formelor rezistente nu poate fi prezisa, utilizarea produsului trebuie sa se faca in concordanta cu strategia anti-rezistenta a culturii si a zonei de cultura. Syngenta recomanda utilizarea responsabila pentru a asigura obtinerea de rezultate foarte bune pe o perioada lunga de timp in controlul insectelor ce sunt prezentate in aceasta eticheta. Se recomanda alternarea cu insecticide ce au moduri de actiune diferita fata de cea a acestui produs. A nu se depasi numarul maxim de tratamente recomandat pe an.
Culturi si omologari
Ardei
Dauntori: Omida fructelor (Heliotis spp.)
Doza (concentratia): 1,5 kg/ha
Dozare plic 15 gr: 10 l apa/100 mp
Mar
Dauntori: Molia cojii/pielitei fructelor (Adoxophyes reticulana), Viermele merelor (Cydia pomonella)
Doza (concentratia): 3-4 kg/ha (in functie de nivelul de infestare)
Dozare plic 15 gr: 6-8 l apa/40-50 mp
Tomate (solarii si sere)
Dauntori: Molia fructelor (Tuta absoluta)
Doza (concentratia): 1,5 kg/ha
Dozare plic 15 gr: 10 l apa/100 mp
Tomate
Dauntori: Omida fructelor (Heliotis/Helicoverpa armigera)
Doza (concentratia): 1,5 kg/ha
Dozare plic 15 gr: 10 l apa/100 mp
Varza
Dauntori: Fluturele alb al verzei (Pieris brasicae), Molia verzei (Plutella maculipenis)
Doza (concentratia): 1,5 kg/ha
Dozare plic 15 gr: 6 l apa/100 mp
Vita de vie
Dauntori: Molia vitei de vie (Lobesia botrana)
Doza (concentratia): 1,5 kg/ha
Dozare plic 15 gr: 10 l apa/100 mp
Vezi mai mult