Încărcare conținut
Navigație
Tag pentru arhiva:

pui

Creșterea puilor de fazan

Cresterea puilor de fazani

Fazanii pot fi crescuti in voliere, hale, adaposturi pentru ouat si pentru iernat.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pana la trecerea lor separata in volierele pentru ouat fazanii vor avea ochelarii speciali.

Primavara in sezonul de imperechere cresterea se practica in voliere de ouat, impartite in compartimente cu suprafata de 9-10mp pentru fiecare familie formata dintr-un mascul si 3 femele.

Fazanii selectati pentru reproducere, se vor alege de regula, din tineretul de sub 1 an. Se vor selecta doar exemplarele in perfecta stare de sanatate, bine conformate cu penaj complet.

In captivitate cresterea fazanilor, se face in mai multe faze, in functie de anotimp si conditii. La varsta cea mai frageda, acestia sunt crescuti in maternitati apoi in custi de tineret, dupa care sunt crescuti intr-un spatiu special amenajat varstei lor, iar ulterior in voliere.

Temperatura din maternitati si custile de tineret se modifica,dupa cum urmeaza:

Varsta (zile)    Temperatura (°C)  fazan agrocenter
1-3                      32
4                          31
5                          30
6                          29
7                          28-27
8-14                   26-25
15-17                 24-22
18-21                 22-20
Dupa                  18-20

Comenzi 2014

COMENZI DE PUI,  PENTRU ANUL 2014

Începând cu data de astăzi 01.01.2014, prin rețeaua de magazine Agrocenter România și a partenerilor, primim comenzi pentru pui de o zi.

comenzi oui de o zi agrocenter

Pentru perioada 01.01.2014  la 01.04.2014, prețul puilor de carne și rasă mixtă va fi de 2,6 Ron / Buc.

 

Creșterea pilor de carne în perioada de demaraj ( de la una la 21 de zile)

În creşterea puilor de carne, cea mai importantă perioadă pentru succesul în acest domeniu sunt primele zece zile. Aşadar, pentru a veni în întâmpinarea dumneavoastră, vă prezentăm măsurile necesare pentru obţinerea unui maxim de eficienţă economică din creşterea şi exploatarea unei serii de pui de carne.

   Pentru perioada primelor zece zile de viaţă a puilor trebuie să vă asiguraţi că: efectivul de pui este uniform, greutatea corporală se încadrează în standardul hibridului, penajul are un aspect bun şi puii sunt rezistenţi la stres.pui de o zi (5)

Pentru o bună pornire în această perioadă trebuie să luaţi în considerare următorii factori: aerul, temperatura, lumina, apa şi mâncarea.
Astfel, dacă înţelegeţi că aceste lucruri sunt prioritare, ele vă vor asigura 50% din reuşita exploatării efectivelor de pui.

Pregătirea adăpostului pentru populare

Înaintea populării halei cu pui trebuie să fiţi siguri că spaţiile de creştere au fost bine decontaminate, utilajele de creştere şi exploatare existente în hala de producţie funcţionează la parametri normali şi asigură factorii optimi de microclimat, de furajare şi de adăpare.

• Decontaminarea halei de creştere

Este o etapă deosebit de importantă pentru realizarea unui mediu de creştere cât mai curat. De executarea corectă a acestor lucrări depinde în mare măsură sănătatea puilor introduşi în spaţiile de creştere. Randamentul de siguranţă microbiologică a puilor poate ajunge la un procent de 80%, dacă se respectă întocmai măsurile sanitare veterinare de prevenire a bolilor la pui.

În momentul efectuării curăţeniei şi decontaminării nu trebuie să omiteţi: tubulatura instalaţiilor de admisie şi evacuare a aerului din hală; pereţii şi tavanul halei; instalaţiile de adăpare şi, unde există, bazinele de rupere a presiunii; antecamera adăpostului; perimetrul din exteriorul halei; podeaua; controlul insectelor.

• Apa

Un element esenţial în creşterea şi exploatarea puilor de carne este apa. Se cunoaşte faptul că din organismul păsărilor 70% este apă, deci trebuie să acordăm o atenţie mărită acestui factor. În primele zece zile de viaţă, puii consumă în fiecare zi o cantitate de apă mult mai mare decât greutatea lor corporală. Astfel, un obiectiv prioritar este asigurarea necesarului de apă, cantitativ şi calitativ.

Din punct de vedere al analizei apei trebuie urmărite două direcţii: caracterele chimice (analizele trebuie efectuate la fiecare început de serie şi, în mod obligatoriu, la deschiderea unei noi surse de apă) şi caracterele microbiologice (trebuie analizate la ieşirea din sursă dar şi la nivelul adăpătorilor din halele de producţie).

Figura 1
Consumul de apă în funcţie de greutatea vie şi vârstă

• Lumina

Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne. Pentru a realiza un iluminat corect, trebuie să avem în vedere următoarele: adăpătorile iluminate foarte bine; hrănitorile iluminate foarte bine; fluxul luminos trebuie să fie distribuit uniform la nivelul întregului adăpost.

• Aşternutul

Are un rol deosebit de important, pentru că nu permite contactul direct al puiului cu pardoseala şi menţine o temperatură constantă, absoarbe umiditatea provenită din dejecţii.

Din punct de vedere calitativ, acesta trebuie să fie curat, să nu conţină germeni patogeni. Pentru a asigura o bună protecţie termică, stratul trebuie să fie gros de minimum 10 cm. Indiferent de materialul folosit – rumeguş, paie, coji de floarea soarelui, acesta trebuie să fie uniform împrăştiat şi să nu fie mărunt, pentru a preveni ingerarea de către pui.

• Temperatura

Temperatura din hală trebuie să fie de 26-28oC, iar în zona de creştere de 32-34oC. Pe timp de iarnă, temperatura va fi asigurată cu 36-48 de ore înainte de populare, iar pe timp de vară cu 24 de ore.

• Ziua 1: se vor asigura 40 de pui/m2; astfel, pentru un areal de 4,5 m în diametru, se va asigura o sursă de încălzire de minim 2500 Kcal;
• Ziua 4: vor fi 35 de pui/m2;
• Ziua 7: vor fi 30 de pui/m2;
• Ziua 10-12: puii vor fi lăsaţi pe toată suprafaţa halei;

După ziua 10-12, hrănitorile şi adăpătorile vor fi redistribuite pe toată suprafaţa halei de creştere şi se va avea grijă ca instalaţiile de încălzit să asigure o temperatură constantă pe tot perimetrul de creştere. (foto 1)

Neasigurarea confortului termic în primele zece zile, va duce automat la compromiterea efectivului de pui. Aşadar acest factor trebuie să fie foarte bine controlat. Nu trebuie neglijate nici adăparea şi nici furajarea, care trebuie să fie administrate în cantitatea necesară, iar dispozitivele de hrănire şi adăpare să asigure frontul pentru întreg efectivul de pui.

Recepţia puilor şi prima oră de la populare

• Recepţia puilor

Aceştia trebuie să fie descărcaţi din maşinile de transport pe cât posibil pe întuneric, iar intensitatea luminii din zona de creştere trebuie să fie din nou verificată. Acum se for efectua ultimele ajustări cu privire la înălţimea adăpătorilor şi hrănitorilor.

Înaintea populării, cu 48 de ore, adăpostul se va încălzi la temperatura de 22-24oC, iar înainte cu 4 ore de la populare se va pune apă în adăpători şi temperatura se va ridica la cerinţele hibridului achiziţionat.

În momentul introducerii efectivelor de pui în hală, temperatura şi umiditatea trebuie să aibă valorile necesare primei zi, specificate în ghidurile de exploatare a puilor de carne. În apă se va administra vitamina AD3, E şi Oxivit S în cantitatea specificată pe ambalaj (sau alte medicamente în funcţie de schema de tratament adoptată). Tratamentul va fi efectuat în perioada 1-3 zile. După trei ore de la populare, va fi introdus şi furajul în hrănitori. Nutreţul combinat pentru perioada 1-21 zile va fi de tip demaraj, sub formă de brizură.

• Prima oră de la populare
• se va urmări cu atenţie sistemul de încălzire, pentru a funcţiona la temperatura prevăzută în ghidul tehnologic al hibrizilor respectivi;
• trebuie să ne asigurăm că intensitatea luminoasă şi uniformitatea fluxului luminos se încadrează în parametri;
• numărul de pui distribuiţi sistemului de hrănire şi de adăpare este corespunzător.

Trebuie să vă faceţi timp, în prima oră, pentru a observa cu atenţie comportamentul puilor cât şi modul de funcţionare a tuturor instalaţiilor din adăpost.

Temperatura din adăpost cât şi curenţii de aer sunt sesizaţi imediat de către pui. Astfel, dacă o să urmăriţi cu atenţie distribuţia acestora în perimetrul de creştere, vă puteţi da seama dacă sunt probleme sau nu. (foto 2)

Din punct de vedere al consumurilor de apă, se consideră că pentru fiecare kg de furaj consumat se consumă 2 litri de apă. Consumul de apă şi de furaje este influenţat de o multitudine de factori, cum ar fi:

   Calitatea furajului şi a apei;
Hrănitorile şi adăpătorile utilizate;
Programul de lumină şi intensitatea luminoasă;
Temperatura şi umiditatea din halele de creştere;
Hibrizii folosiţi;
Densitatea puilor.

O atenţie deosebită trebuie acordată faptului că efectivele de pui de carne trebuie să se încadreze în valorile de greutate şi a consumurilor de furaje. Abaterile foarte mari vor duce la apariţia greşelilor de tehnologie, care trebuie identificate şi corectate imediat.

Mortalitatea apărută în primele şapte zile se datorează staţiei de incubaţie. După această perioadă, se datorează greşelilor de tehnologie şi de exploatare a puilor de carne. Mortalitatea normală variază între 1 şi 4% din efectiv, pe toată perioada de creştere, dacă sunt respectate măsurile profilactice sanitare veterinare specifice şi nespecifice.

Tratamente şi profilaxie

În practică se aplică mai multe scheme de tratament şi vaccinări profilactice. Schemele de tratament şi vaccinări se vor aplica numai după consultarea medicului veterinar responsabil de exploataţiile de pui de carne. Pentru a veni în sprijinul crescătorilor, prezentăm trei variante de scheme aplicate pentru menţinerea stării de sănătate a efectivelor de pui de carne (tabel).

DE REŢINUT

1.    Nu se efectuează tratamente cu antibiotice cu trei zile înainte de vaccinare şi în timpul vaccinării.
2.    Nu se decontaminează apa de băut în timpul vaccinării, dacă aceasta se realizează prin apă.
3.    Nu se mai fac tratamente cu zece zile înainte de sacrificare.
4.    Se recomandă consultarea medicului veterinar în momentul apariţiei unui caz de boală.
5.    Toate măsurile sanitare veterinare pentru asigurarea stării de sănătate a efectivelor de păsări, se vor realiza sub stricta supraveghere a medicului veterinar.

Scheme de tratament şi vaccinare

 schema vaccinare pui de o zi

 (sursa, I. Văcaru-Opriş şi colaboratorii, Sisteme şi Tehnologii de Creştere a Puilor de Carne, 2005)

• MB* = vaccin ABIC Israel
• PPA = pseudopestă aviară
• B.I.A = bursită infecţioasă aviară

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

CG – HERBS Tratament terapeutic asupra aparatului respirator

CG – HERBS
– soluţie orală –

 

EXTRACT NATURAL  DE PLANTE CU EFECTE TERAPEUTICE
ASUPRA APARATULUI RESPIRATOR
100% NATURAL

Produs al medicinei traditionale chinezesti
– Uz veterinar –

COMPOZIŢIE:
Extract din următoarele plante:
Isatis Root ( Isatis tinctoria, Isatis indigotica)
Borneolum Syntheticum ( Dryobalanops aromatica )
Radix Glycyrrhizae ( Glycyrrhiza uralensis, Glycyrrhiza glabra )

INDICAŢII
Este indicat în tratarea  diverselor afecţiuni cronice şi acute ale aparatului respirator cauzate de micoplasme, bacterii şi virusuri. CG HERBS soluţie orală este eficientă în tratarea Bronşitei infecţioase aviare, Laringotraheita infecţioasă aviară, Boala de Newcastle, Rinita infectioasă, etc. Înlătură imediat simptomele din tractul respirator cum ar fi tusea, sforăitul, dispneea şi elimină stările  de stress.

ACŢIUNI: imunostimulator, antiinflamator, antipiretic, detoxifiant, antitusiv, antiasmatic, cicatrizant.

PROPRIETĂŢI
Isatis tinctoria (Isatis indigotica) este una dintre cele mai folosite plante în medicina tradiţională chinezească şi datorită proprietăţilor antibiotice, antiseptice şi antivirale superioare. Din planta Dryobalanops aromatica se extrage sub forma de cristale,borneolul (borneolum syntheticum). De asemeni, borneolul, se mai poate extrage din camfor sau din ulei de terebentină. Borneolul este folosit pentru proprietăţile sale antipiretice, analgezice şi antiinflamatoare. Poate fi folosit în toate afecţiunile aparatului respirator. Pe lângă acţiunile antipiretice, analgezice si antiinflamatoare, este mentionată şi regenerarea tisulară. Rădăcina deGlycyrrhiza uralensis sau Glycyrrhiza glabra este folosită din cele mai vechi timpuri pentru efectele revigorante, în afectiuni ale splinei si stomacului, afecţiuni cardiace, proprietăţile antipiretice si antitoxice, în tratarea sindroamelor febrile, infecţii ale pielii, intoxicaţii, ca expectorant, antitusiv, antiasmatic, antispasmotic, analgezic şi antiinflamator.
Preparat din plante naturale prin metode ştiintifice. Nu contine reziduuri, sigur, non-toxic, nu crează dependenţă. Controlat din punct de vedere al calităţii.
Principalele componente din plante sunt testate.

Specificaţie: Conţinutul de acid glycyrizic nu este mai putin de 2 mg/ml.

Doze şi mod de  administrare:
Se administrează în apa de băut în următoarele doze:
Păsări
Metoda 1: pentru tratamentul colectiv se administrează în doză de 100 ml produs / 100 litri de  apă. Se administrează timp de 3-5 zile.
Metoda 2 : pentru tratamentul individual se administrează  0,25 ml produs  de 2 ori/zi timp de 3-5 zile.

Prezentare: 100 ml, 1 L.
Timp de asteptare: nu este cazul.
Conditii de pastrare: În loc întunecos şi răcoros.
Valabilitate: 2 ani de la data fabricaţiei
Precauţii: A se agita înainte de folosire.
Producător: Aether Center (Beijing) Biology Co. LTD, China
Importator şi distribuitor: SC Vetorex SRL

Furajarea puilor de carne, pana la varsta de 42 de zile in sistem industrial

 

In perioada de la 0 la 3 saptamani, cresterea puilor destinati productiei de carne se face cu nutreturi combinate, care trebuie sa asigure un nivel proteic al ratiei de 22 % PB. Furajarea se face la discretie, in tavite, norma fiind de o tavita la 100 de pui in prima saptamana.

Retetele de furajare se vor prepara in functie de virsta puilor si vor fi optimizate in asa fel incat sa asigure cerintele puilor in toate fazele de crestere asigurandu-se un spor in greutate de 50/g pe zi furajata.

Puilor de o zi cu greutatea de 40gr / cap le este necesara o perioada de 42 de zile ca sa ajunga la greutatea de 2-2,1 kg. In toata aceastapui sistem industrial perioada furajele sunt de mai multe tipuri, in functie de virsta puilor, astfel:

  • furaj de demaraj – furaj ce se da puilor in prima perioada de crestere si care constituie aproximativ 20 % din cantitatea de furaje a intregii perioade;
  • furaj de crestere – furaj ce se da puilor in perioada cea mai lunga si care constituie 60% din cantitatea de furajare a intregii perioade;
  • furaj de finisare – furaj ce se da puilor in ultima parte a ciclului de crestere si ingrasare si reprezinta 20 % din cantitatea totala de furaje ce revin pe cap de pui broiler.

Frontul de furajare si adapare este foarte important pentru obtinerea de rezultate bune in cresterea puilor broiler. In urma modernizarii halelor de crestere a puilor de carne se vor achizitiona instalatii automatizate de furajare si de adapare, astfel incat vor exista conducte de transport al furajelor in lungul halelor de crestere care vor alimenta hranitoarele automat pe masura ce cantitatea de furaje din tavite scade. In ceea ce priveste adaparea aceasta se realizeaza cu niste dispozitive speciale – picuratoare -; puiul atinge cu ciocul un picurator al instalatiei de adapare si in acel moment se descarca o picatura de apa. Alimentarea dispozitivelor se face printr-un sistem de tevi de distributie a apei in lungul salii de crestere.

Frontul de furajare trebuie astfel calculat incat sa se poata asigura o incarcatura de 75 pui la o tavita ( hranitoare). In functie de aceste date se alege numarul de tavite hranitoare ce se vor amplasa in lungul tubului de transport furaje.

Media de consum de furaje pe serie / cap de pui este de 3,6 Kg, respectiv de 1,8 kg furaje pentru 1 kg spor in greutate.

Evolutia greutatii corporale a puilor broiler: conform unui calcul matematic are loc o crestere treptata a sporului de greutate bazat pe un spor proteic, care atinge maximum la virsta de 42 de zile.

La aceasta varsta puii vor ajunge la o greutate medie de 2-2,1 kg / cap.

Sursa: AgroRomania.ro

Întoarce-te sus