Încărcare conținut
Navigație
Tag pentru arhiva:

ingrijirea

Creșterea puilor de fazan

Cresterea puilor de fazani

Fazanii pot fi crescuti in voliere, hale, adaposturi pentru ouat si pentru iernat.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pana la trecerea lor separata in volierele pentru ouat fazanii vor avea ochelarii speciali.

Primavara in sezonul de imperechere cresterea se practica in voliere de ouat, impartite in compartimente cu suprafata de 9-10mp pentru fiecare familie formata dintr-un mascul si 3 femele.

Fazanii selectati pentru reproducere, se vor alege de regula, din tineretul de sub 1 an. Se vor selecta doar exemplarele in perfecta stare de sanatate, bine conformate cu penaj complet.

In captivitate cresterea fazanilor, se face in mai multe faze, in functie de anotimp si conditii. La varsta cea mai frageda, acestia sunt crescuti in maternitati apoi in custi de tineret, dupa care sunt crescuti intr-un spatiu special amenajat varstei lor, iar ulterior in voliere.

Temperatura din maternitati si custile de tineret se modifica,dupa cum urmeaza:

Varsta (zile)    Temperatura (°C)  fazan agrocenter
1-3                      32
4                          31
5                          30
6                          29
7                          28-27
8-14                   26-25
15-17                 24-22
18-21                 22-20
Dupa                  18-20

Cum se ingrijesc gainili iarna

Cum se îngrijesc găinile iarna

Atunci cand vine iarna păsările de curte au nevoie de un pic de ajutor pentru a trece peste conditiile mai vitrege din aceasta perioada. Ingrijirea gainilor Iarna

Una dintre  ceale mai delicate probleme este lupta nesfarsita cu apa inghetata. Daca cotetul sau hambarul are o sursa de curent electric atunci va puteti cumpara o adapatoare cu incalzitor electric. Daca nu aveti curent electric atunci ar fi indicat sa aprovizionati pasarile cu apa fierbinte in care puneti cateva cuburi de gheata ca sa se raceasca incet in jos pe parcursul a cateva ore. Indiferent de metoda folosita, pasarile au nevoie de apa proaspata tot timpul.

In cazul in care avem geruri puternice creasta si ciocul de la pasare pot degera Cele care prezinta semne de degeratura pot fi unse pe locurile respective cu ulei de masline sau cu vaselina. Tot din cauza frigului degetele pasari pot degera. De aceea este bine sa se curete locul din imediata zona a adapostului, cu lopata de zapada.

Ingrijirea puilor de gaina iarnaCompletam furajul obisnuit, in aceasta perioada, cu boabe intregi sau pisate (crapate), de porumb. Astfel se asigura un strat mai mare de grasime, sub piele, care ajuta pasarile sa treaca mai bine peste iarna. Porumbul se administreaza seara inainte de culcarea pasarilor.

Ar fi bine ca iarna sa trecem de cateva ori pe la cuibar pentru a colecta ouale, deoarece contin peste 75% apa, si pot ingheta si crapa. Sa nu uitam sa verificam zilnic starea de sanatate a pasarilor pentru a vedea care dintre pasari prezinta semne de boala si a lua masuri de tratament.

Caldura din adapost influenteaza direct nivelul productiei de oua, consumul de nutreturi si chiar sanatatea pasarilor. Temperatura care asigura cea mai mare productie de oua este de 13°C, masurata la nivelul de vietuire a pasarilor (40-50 cm de la pardoseala sau, in cazul bateriilor, la nivelul etajului de mijloc.

  • La temperaturi de 14-18°C sau chiar de 19-22°C productia de oua este de asemenea mare, iar consumurile de nutreturi pentruAdapostul - Cotetul de pasari iarna (2) un ou sunt mai reduse (150-160 g nutret pentru un ou). Temperaturile mai scazute de 12-10°C si chiar de 8°C permit productii satisfacatoare de oua, daca mediul din adapost nu devine prea umed. Sub 8°C ouatul incepe sa scada, consumul de nutret pentru un ou crescand mult. La temperaturi insa mai mici (2-3°C) ouatul devine atat de rar incat abia se poate obtine 1 ou pe saptamana de la fiecare gaina cu un consum de peste 800 g nutret pentru un ou.

Umezeala din asternut si din aerul adapostului poate sa creasca in lunile reci si sa influenteze in rau productia de oua si sanatatea pasarilor. Aceasta se poate corecta prin pastrarea in adapost a unei temperaturi mai putin scazute, prin ventilatie, prin evitarea oricarei surse de umezire (adapatori necorespunzatoare, condens de apa pe pereti sau tavane etc.) si prin intretinerea corecta a asternutului.

Aerul din adapostul pentru cresterea gainilor influenteaza in rau productia si sanatatea pasarilor atunci cand nu este aproape totGaini in zapada iarna (2) atat de curat cat aerul din atmosfera. In adapost el poate saraci in oxigenul pe care pasarile il Iau prin respiratie si se poate incarca cu gazele daunatoare eliberate de pasari si de dejectii. Primenirea aerului se realizeaza prin ventilatie, care poate fi neorganizata (deschiderea dupa nevoie a ferestrelor) sau organizata: artificiala – prin electroventilatie – sau naturala – prin cosuri de ventilatie.

Lumina din adapostului pentru cresterea gainilor, in timpul lunilor de iarna, nu asigura durata necesara formarii oulelor astfel incat in aceasta perioada apare nevoia de prelungire a zilei, prin iluminare artificiala, astfel incat ziua lumina sa nu fie mai scurta de 14 ore. Tinand seama de toate acestea trebuie ca, in lunile de iarna, sa se ia o serie de masuri specifice pentru a da pasarior posibilitatea de a produce pe masura posibilitatilor pe care le au.

Cum se prealiza conditiile optime pentru gaini in lunile de iarna

In adapostul pentru cresterea gainilor, in primul rand trebuie sa se evite scaderea temperaturii sub 10-12°C (prin izolareaAdapost gaini curatat de zapada ferestrelor, a usilor de acces, a usitelor pentru pasari si a oricaror deschideri prin care se poate pierde caldura produsa de pasari.

Pentru aerisirea adapostul pentru cresterea gainilor se lasa numai un ochi de geam care sa se poata deschide la nevoie sau se foloseste cosul de ventilatie, al carui tiraj se reduce pe vreme geroasa la jumatate sau chiar la un sfert.

Ziua lumina se poate prelugi prin becuri electrice (3-5 W/m² pardoseala), care se aprind la apusul soarelui si se sting dupa 5 ore, in decembrie, dupa 4 ore in ianuarie, dupa 3 ore in februarie, dupa 2 ore in martie si dupa o ora in aprilie, pentru ca in mai si iunie gainile sa traiasca numai cu lumina naturala.

Adaparea. Pentru a feri pasarile de excesul de umezeala, se verifica adaposturile si gradul lor de populare (umplere), ca si pozitia lorincalzitor de apa pentru pasari (nivelul apei sa fie la nivelul liniei spinarii pasarilor). Pe vreme geroasa este bine ca, la schimbarea zilnica a apei, sa se foloseasca apa calda (50-60°C). Pentru acelasi motiv pasarile nu se lasa libere in exterior pentru a nu aduce pe picioare apa din zapada sau noroi. Asternutul umezit se inlocuieste cu material uscat si ori de cate ori incepe sa se formeze deasupra o pojghita noroioasa, se afaneaza cu furca, introducand dejectiile in mijlocul asternutului pentru a-i usura fermentarea.

Adapostul pentru iernare trebuie verificat ca sa nu existe umezeala in interior, sa existe o buna izolatie, o buna aerisire si posibilitatea ca pasarile sa stea grupat, pentru a se incalzii una de la alta. Popularea adapostului, se asigura densitatea normala a pasarilor astfel incat acestea sa poata incalzi adapostul fara a produce prea mari cantitati de gaze daunatoare sau umezeala, respectiv 3-4 gaini mixte sau 4-5 gaini usoare/m² de pardoseala.lampa pentru bec cu infrarosu crestere pui

Completam furajul obisnuit, in aceasta perioada, cu boabe intregi sau pisate  (crapate), de porumb. Astfel se asigura un strat mai mare de grasime, sub piele, care ajuta pasarile sa treaca mai bine peste iarna. Porumbul se administreaza seara inainte de culcarea pasarilor. Hranirea pasarilor, indiferent daca se folosesc nutreturi combinate, amestec de concentrat PVM cu cereale sau furaj de ferma, poate fi imbunatatita daca se administreaza suplimentar morcov ras, graunte incoltite (ovaz cu coltul alb), frunze din fan de lucerna si de asemenea, separat, o sursa de calciu (creta furajera, fosfat de calciu, var stins de peste 6 luni).

Ingrijirea bobocilor de rata

Ingrijirea bobocilor de rata

Desi “toamna se numara bobocii”, vara este sezonul cand acestia ies din oua. Dupa aproximativ 28 de zile micile macaitoare ies laDuckling_-_domestic_duck lumina. Si ne fac sa ne topim de cat de dragalase sunt. Indiferent ca ies din ou in curtea dumneavoastra sau le-ati primit cadou este bine de stiut cum trebuie ingrijite. Aceasta sarcina nu difera completa de cea a ingrijirii puilor de gaina, insa prezinta anumite aspecte diferite, esentiale de care trebuie tinut cont.

Inca dinainte sa apara mititeii in viata dumneavoastra trebuie sa le pregatiti culcusul unde vor sta, cel putin in prima luna. Daca numarul lor este mic si ii tineti undeva in locuinta, atunci o cutie de carton sau o cadita de plastic e potrivita. Daca insa locuiti la curte si aveti posibilitaea amenajarii unui mic tarc in garaj sau o camara, atunci e si mai bine atat pentru ratuste cat si pentru dumneavoastra. Aveti grija ca locul unde vor sta sa fie protejat impotriva rozatoarelor, vulpilor, dihorilor sau orice alt animal strain, pentru care aceste fiinte lipsite de aparare pot constitui o masa usor accesibila.

Asternutul trebuie sa fie bun izolant si absorbant si sa permita deplasarea usoara a puilor. Cel mai potrivit pentru boboci este fanul sau paiele uscate de cereale. Rudele de la tara va vor putea ajuta in acest sens. Ziarul sau hartia, desi sunt bune absorbante, nu asigura o buna aderenta pentru ratuste, existand riscul sa alunece cu picioarele in lateral, dislocandu-le. Asternutul trebuie sa fie mereu uscat, pentru ca puilor sa nu le fie rece. Paiele ude pot fi indepartate usor si inlocuite cu altele. O data pe saptamana se indeparteaza toate paiele si se curata bine tot tarcul/ culcusul.

Caldura este foarte importanta pentru cei mici. Cum mama lor nu mai este acolo sa ii incalzeasca dumneavoastra trebuie sa le furnizati o temperatura optima (28-32 grade Celsius). Un bec cu infrarosu de 100w sau 200w (in functie de numarul exemplarelor) va furniza caldura necesara unui boboc pentru a creste sanatos. Amplasat la 30 de cm deasupra culcusului, pentru ca daca e prea jos puii se pot arde, iar in cazul celelalt, cand e amplasat prea sus, caldura se va pierde pana sa ajunga la ei.Bobocii activii, care misuna prin tot locul, e semn ca temperatura e cea optima. Daca stau stransi la un loc sub bec, atunci inseamna ca le este frig. Daca le este prea cald, atunci vor fi disperasti prin toata cutia/tarcul, in colturile cele mai distantate de sursa de caldura. Becul cu infrarosu este si ami economic decat cele obisnuite.

Apa este “pasiunea” cea mai mare a ratustelor. Insa la varste fragede nu le face tocmai bine. Pana la varsta de 3-4 saptamani puii nu potrata secreta aceea substanta uleioasa, care respinge apa. Astfel apa se acumuleaza in puf, tinand rece sau existand riscul de inec. In mod natural mama lor le furnizeaza aceasta grasime la varste  mici pentru a se putea descurca in apa, insa acest deziderat e mai greu de implinit de catre o mama adoptiva cum sunteti dumneavoastra. Apa trebuie sa fie mereu la dispozitia lor in tarc, deoarece ajuta la inghitirea hranei. O rata ia o gura de mancare apoi o gura de apa, altfel nu poate ingurgita hrana, nu au secretie salivara. Recipientul cu apa sa nu fie prea inalt si adanc. Bobociitrebuie sa poata intra si iesi din apa cu usurinta. In plus nici apa sa nu fi prea multa (10-20 de cm adancime) pentru a preveni inecul. Nu aveti nicio sansa sa impiedicati mititeii sa nu se ude, apa e ca un magnet pentru ei, insa puteti avea grija sa ii uscati cand sunt foarte uzi si s ale schimbati asternutul dac acesta s-a umezit. E si foarte greu sa mentineti apa curata, ratele au talentul de a o murdari foarte repede. Apa murdara nu le deranjeaza, insa daca ajunge la un nivel prea ridicat de murdarire nu e sanatoasa. De cel putin 2-3 pe zi ar trebui schimbata si recipientul spalat. O tavita sau un bol ceramic e potrivit pe post de adapatoare. In interior puteti plasa niste pietre pentru ca puii sa poata iesi mai usor din apa. Peste 2-3 saptamani puii deja pot fi lasati afara. Daca aveti un iaz in curte atunci vor fi cei mai fericiti. Altfel le puteti improviza o scaldatoare. Le place prea mult sa inoate si ar fi pacat sa nu le oferiti posibilitatea aceasta.

duck -rata domestica adultaHrana bobocilor necesita un procent de proteina mai mare decat a puilor de gaina (15-20%). NU hraniti bococii de rata cu furaj pentru pui de gaina, daca acesta contine medicamente. Substantele medicamentoase din acest tip de furaj sunt nocive pentru bobocii, determinand afectarii ale organelor si malformatii, adesea moartea. Ideal este sa ii hraniti cu furaj special pentru pasari de balta, dar care se gaseste mai greu la noi. Chiar si furajul pentru pui de gaina poate fi folosit, insa suplimentat cu alte surse de proteina (ou fiert, branza de vaci nesarata). Faina cu tarate din cereale este o alta posibilitate de hranire, in special cea care are o proportie mai mare de porumb (acesta este mai usor digerabil si ami nutritiv). La varstele fragede o puteti amesteca cu apa, pentru a obtine o pasta, mai usor de inghitit pentru ratuste. Verdeturile si legumele proaspete taiate marunt nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bobocilor. Viermii, insectele sunt si ele un deliciu pentru bobocei si so sursa importanta de proteina. Painea, popcornul, chipsurile si alte gustari pentru oameni nu sunt sanatoase pentru ei. In primele 72 de ore de la eclozare puii nu au nevoie sa manace, energia captata din ou le este suficienta. Insa bobocii pusi in fata mancarii vor incepe sa manance singuri imediat. Apa sa fie mereu aproape pentru a inghiti usor. In primele zile e nevoie sa fie uscati chiar daca se uda si numai putin.

Este extrem de placut si amuzant sa ingrijesti bobocii de rata. Ratustele crescute de mici de om il considera pe acesta mama lor si il vor recunoaste ca atare. Si nu vor ezita sa-l urmeze peste tot. Si ce poate fi mai amuzant decat dumneavoastra urmarit de un alai de mici creaturi cu picioruse portocalii.

Sursa : Nicolae Hasegan

Întoarce-te sus